Gravide

Kiropraktoren og graviditet


Det skjer store forandringer over en kort periode i kroppen under et svangerskap, noe som ofte kan føre til nye plager i nakke, korsrygg eller bekkenet. I tillegg til hormonelle endringer er det balansepunktet i kroppen som får den største endringen på grunn av en voksende mage.

Økte ryggkurver er et vanlig problem og holdningsendringene gjør at kroppens muskler og ledd får større belastninger i hele ryggsøylen. I denne perioden er det viktig med et bekken som er velfungerende og virker som en grunnmur for resten av ryggsøylen. Som kiropraktor korrigerer vi feilfunksjoner i ryggsøyle, helst så tidlig i svangerskapet som mulig, slik at bekken og rygg fungerer optimalt sammen. Erfaring tilsier at gravide responderer veldig bra på kiropraktisk behandling, men med kroppen stadige endringer er kan det være man vil trenge flere behandlinger

Har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?

Muskel- og skjelettrelaterte plager i et svangerskap skyldes ofte at bekken og rygg får nye påkjenninger, i form av rask vektøkning på forsiden av kroppen, holdningsendringer og hormonforandringer som påvirker kroppen på flere måter. Konsentrasjonen av hormonet relaksin øker i løpet av de første 14 ukene av en graviditet. Relaxin er et hormon som blant annet fører til at muskulatur og leddbånd i kroppen blir mer elastiske. Hvordan ubehaget utvikler seg varierer fra graviditet til graviditet. Enkelte oppsøker kiropraktor tidlig i svangerskapet, andre føler ikke behovet før mot slutten, mens andre igjen ikke føler behovet i det hele tatt.

Bekkenet består av to bevegelige hoftebein og et korsben. Samspillet mellom disse ledd er grunnmuren for en bevegelig korsrygg. Bekkenet er i bruk og bevegelse hele tiden, ikke minst når man går, sitter eller snur seg i sengen. Bekkenløsning er en normal prosess under siste del av en graviditet for at bekkenforbindelsene skal kunne gi etter for å gi barnet nok plass under selve fødselen. Ikke alle gravide har en smertefull bekkenløsning, og oftest oppdager kiropraktoren at det er en bekkenlåsning som skaper plagene.

Når et bekkenledd er låst, må andre ledd og muskler jobbe overtid. Både for mye og for lite bevegelse kan gi smerter, irritasjon på nerver, muskelspenninger og fører til en feilbelastning. Smerten kan sitte bak i bekkenet, foran i symfysen, i lysken, i hoftene, eller kun på en side av bekkenet.

Kiropraktoren på VITAL Kiropraktorklinikk kan med sin mangeårig erfaring fortelle deg om du har en bekkenløsning eller bekkenlåsning, og gi råd om hvilke tiltak du kan iverksette for å få et best mulig svangerskap både på kort og lang sikt ved begge tilfeller. Ta kontakt for en konsultasjon via online booking, på telefon 98 12 60 06 eller per epost: post@vitalkk.no. Vi kan hjelpe deg!

Har du behov for behandling?