Behandling av skulderplager

Skulderplager

Smerter skuldre er svært vanlige. De kan ha flere årsaker som kan diagnostiseres og behandles av en kiropraktor.

Alle armbevegelser er avhengige av god bevegelse i ryggen, skulderbladet, kragebeinet og skuldrene. Hvis skulderbladsmekanismen ikke virker, vil dette føre til feilbelastning som i det lange løp kan forårsake smerte i nakken, rygg, skuldre og armer. Fellesnevneren av den vanligste skuldersmerten er en akutt skade eller feilbelastning over en tidsperiode. Ryggens funksjon, kroppens holdning, skulderbladets posisjon og muskulatur spiller en spesielt viktig rolle i alle armbevegelser. Unilaterale treningsøkter forårsaker ofte at armene holdes litt fra kroppens side, med runde, foroverbøyde armer. En del av de stabiliserende skuldermuskulaturene kan da bli overbelastet og det kan bli overbelastning på andre strukturer rundt skulderen. Over tid kan betennelse og slitasje i sener og ledd lett oppstå.

Ledd eller muskelsmerte
For alle skulderdiagnoser er det svært viktig å se til at ryggsøyle og ribbein har en optimal funksjon. En nedsatt funksjon i rygg fører til raskere feilbelastninger i muskulaturen. En kiropraktor vil dermed behandle både rygg og skulder for å balansere musklene og gi et normalt bevegelsesmønster. Hvis muskelen er overbelastet i lengre tid, vil det dannes såkalte triggerpunkter i musklene. Kiropraktoren samarbeider tett med både fysioterapeut, akkupunktør og massører i samme lokaler dersom dette finnes nødvendig.

Smerter i skuldrene
Det er sener til de store tilstøtende musklene som stabiliserer kulderforbindelsen som oftest blir betent. Når noen av senene er betent, oppstår smerte når muskelen brukes. En slimpose som smører bevegelsen mellom musklene i skulderen, kan noen ganger også bli betent. Dersom det er nødvendig samarbeider VITAL Kiropraktorklinikk med Unilabs og kan henvise deg til videre bildeundersøkelse dersom nødvendig.

Typiske symptomer
Skarp smerte i skuldrene når du løfter armer fra side til side, spesielt mer enn 90 grader.
Smerter om natten, spesielt når du ligger på skulderen.
Hovne, varme og ømme muskler.
Ved langvarig betennelse og overbelastning skjer arrvev og forkalkning langs senen som blir tykkere, noe som kan ses på røntgenundersøkelse

Frossen skulder
Betennelse i skulderleddet kalles «frossen skulder». Det er ofte en spontan reaksjon hos pasienter som tidligere hadde hatt skulderskader eller etter brudd i overarmen eller håndleddet. Tilstanden er veldig smertefull første gang, skulderleddet stivner og ofte blir det problemer og smerter ved å løfte armen. Smerten minker gradvis, men skulderleddet er fortsatt stiv i flere måneder. De fleste blir bra etter en tid og får full mobilitet innen 1-2 år.

Kiropraktor skuldersmerter - VITAL Kiropraktorklinikk

Behandling
Formålet med behandlingen er å gjenopprette en normal struktur og funksjon i skulder, ryggsøyle og nervesystem. Dette vil igjen redusere smerten og gjenopprette normal funksjon av skulder og gi bedre resultater også på lang sikt. Dette betyr at kiropraktoren vil lokalisere årsaken til plagene og vil behandle relevante funksjonsnedsettelser, da skuldrene lokalt, men gjenoppretter også mobiliteten til for eksempel nakke, rygg, skuldre og krageben ved behov. Kiropraktoren legger stor vekt på å se pasienten som helhet og samarbeider med fysioterapeuter for å komme raskt i gang med riktige øvelser. Er det mistanke om at skuldersmerte er forårsaket av en annen sykdom, du vil bli henvist til en lege.

Dette kan du gjøre selv
I tilfelle nødstilfeller, plasser is eller kuldepakninger i ca. 20 minutter på smerteområdet.
I alvorlige akutte smerter kan en fatle være nyttig i de første dagene.
Små bevegelser uten store smerter er gode, men unngår å presse smerteterskelen.
Unngå å bære tunge gjenstander.
Unngå å ligge på feil skulder eller bevegelser over skuldernivået.
Unngå overbelastning og ensidig løfting.
Ha en god holdning; rette opp rygg og skuldrene på plass.

Har du behov for behandling?