Behandling av svimmelhet

Svimmelhet

Svimmelhet er et vanlig problem hos pasienter på VITAL Kiropraktorklinikk. Svimmelhet kan være en svært invaliderende plage og er noen ganger forbundet med symptomer som kvalme, oppkast og svette. Det er viktig å vite at svimmelhet er et symptom og ikke en sykdom, men et tegn på en underliggende tilstand. Svimmelheten kan ha mange årsaker, og i de fleste tilfeller lar tilstanden seg behandle effektivt med kiropraktosk behandling. Behandlingen som brukes avhenger åpenbart av årsaken, så kiropraktoren må dermed gjøre en grundig undersøkelse når du kommer inn for behandling.

Nakkesvimmelhet er som navnet antyder svimmelhet som oppstår på grunn av nedsatt funksjon i nakkens ledd og muskler. Pasienter med denne typen svimmelhet nevner i tillegg ofte nakkesmerter og stivhet. Årsaken til denne typen svimmelhet kan være mange, blandt annet:
• Nakkeskade
• Mentalt stress
• Lengre periode med stivhet i nakke og feilbelastet muskulatur
• Holdningsproblematikk

Diagnostisering baseres på sykehistorie og beskrivelsen av symptomene, samt undersøkelse av nakkens bevegelighet og funksjon.

Krystallsyke
Krystallsyke, eller BPPV (benign paroxysmal posisjonell vertigo), er den grunnen til vertigo. Vertigo beskrives som en følelse av at man spinner, og at verden rundt beveger seg, selv om man står stille. Krystallsyken er mest vanlig hos kvinner og hovedsakelig i alderen 30-70. Forskning har vist at det er syv ganger mer sannsynlig at man får plagen i 60 årene enn i alderen 30-49. Krystallsyken er ikke farlig og med riktig diagnostisering og behandling kan kiropraktoren effektivt hjelpe til med å bli kvitt denne funksjonsnedsettelsen, i de aller fleste tilfeller også relativt hurtig og problemfritt. Symptomene kommer ofte uten forvarsel, ofte på morgenen ved at man våkner med symptomene som oppstår når otolitter (små krystaller), som ligger i et rom i indre øret, faller inn i én eller flere av de seks buegangene i øret. De fleste tilfeller av krystallsyke er idiopatiske, noe som betyr at det oppstår uten kjente grunner.

Behandling av Krystallsyke
Tilstanden blir behandlet ved spesifikke reposisjoneringsmanøvre. Kiropraktoren på VITAL Kiropraktorklinikk er utdannet til å utføre reposisjoneringsmanøvre (Epley’s manøver vanligst), som er enkle og godt dokumenterte teknikker som vil fjerne svimmelheten hos de fleste pasienter. Kiropraktoren vil flytte deg til bestemte stillinger avhengig av hva som tidligere har blitt funnet under undersøkelsen og dermed, ved hjelp av tyngdekraften flytte krystallene tilbake til det indre øret hvor de ikke vil forårsake ytterligere symptomer. Behandlingen er svært effektiv og innen 3-6 behandlinger er ca 80% symptomfrie.

Symptomene kan gjentas og forskning viser en relativt lav gjentakelse på rundt 15 prosent per år. Når man sover, anbefales det å sove på den motsatte siden av der behandlingen har blitt gjort over de neste nettene. Man kan også sove oppreist eller med flere hodeputer under hodet, for å holde hodet hevet.
Andre årsaker til svimmelhet kan være
• Lavt blodtrykk
• Bivirkninger på medisiner
• Virus på balansenerve
• Mentalt stress
• Hjerte-/karsykdommer

Har du behov for behandling?