Behandling av nakkeplager

by StOlavMads
5 år ago
3351 Views

Det er mange forskjellige typer nakkesmerter, med forskjellige årsaker. Nøkkelen til å få riktig behandling er å fastslå hvilken type nakkesmerter du lider av og hvor plagene stammer fra. Flertallet av personer med nakkesmerter lider av det som kalles mekanisk nakkesmerte, noe en kiropraktor er ekspert på.

Nakkeplager

Mekanisk nakkesmerte betyr at smerten ikke er relatert til noen alvorlig underliggende tilstand, og det er ingen nerver som er skadet eller underliggende sykdom, men muskler, ledd og leddbånd kan alle være involvert. Over tid kan det skapes en nedsatt funksjon i leddstrukturene og nærliggende muskulatur må kompensere for dette, noe som igjen ofte fører til smerte og stivhet i nakkeregionen. Nakkesmerter og stivhet skyldes med andre ord oftest dårlig funksjon og feilbelastning av nakken og/eller skuldrene, men også andre livsstilproblemer som dårlig søvnmønster, økt stress, dårlig holdning eller en langvarig og dårlig sitteposisjon kan være underligende årsak til nakkesmerten.

Hvorfor får man nakkesmerter?

Nakkesmerter kan følge traumer (ulykker), men er oftest et resultat av flere mikrotraumer. Mikrotraumer er et annet ord for feilbelastninger som igjen fører til overbalastninger i muskel-, skjellettsystemet noe som igjen kan skape smerter eller plager. Dette kan være dårlig søvnmønster, økt stress, dårlig holdning eller en langvarig og dårlig sitteposisjon. Nakken består av syv nakkevirvler, flere lag med muskulatur, sener og leddbånd. I tillegg til mellomvirvelskiver og nerver. Alle disse strukturene kan bli utsatt for overbelastning, skade eller slitasjeskader. Dette kan deretter skape plager for oss i form av smerter og stivhet. Det derfor viktig å finne årsaken til nakkesmertene før man behandler, da for å få ønskede resultater både på kort- og lang sikt. Makrotraumer som fall på isen, trampoline, kollisjon i trafikken kan føre til skader på ledd og bløtvev i nakken, men symptomene kan godt komme en god stund etter at traumen oppstod. Dermed anbefaler man at man undersøker nakke og rygg grundig etter slike traumer for å avdekke eventuelle skader og eventuelt komme igang med rask og riktig behandling og rehabilitering. Noe ganger kan nerver i nakken komme i klem, bli komprimert eller irritert. Det kan være mange grunner til at dette skjer, men skadede eller slitasje på ryggskivene kan føre til smertefordeling til skulder og arm i form av strålesmerter, prikking, dovnende arm svakhet eller nedsatt følelse. Dette er også plagen en kiropraktor ser daglig og prognosene er gode dersom man tar grep tidlig i hendelsesforløpet.

Kroniske eller akutte smerter

Mange som lider av kroniske smerter får en oppfatning av at dette er den nye hverdagen og at dette er noe de må lære seg å leve med. Samtidig ser de med akutte lidelse for seg en snarlig bedring i og med at problemet er nytt. Noen forskjeller på aakutte og kroniske lidelser er blant annet at en «kroniker» per definisjon har hatt plagene i over tre måneder. I noen tilfeller kan langvarige feilfunksjoner/plager føre til varige patologiske endringer som vanskelig lar seg påvirke. Dette er allikevel untakeyt og ikke regelen. Om du har hat plagene dine i korte eller lengre tid så er i de fleste tilfeller kroppen bygget opp med den samme unike selvhelende egenskapen.Det er også slik at når plagene har vært vedvarende tenderer de til bli mer omfattende og det kan være en utfordring å finne hva som er årsak og hva som er kompensasjon/følgefeil for årsaken. Dette betyr langt i fra at alt håp er ute, men sannsynligvis vil veie tilbake a litt lengre tid og være noe mer omfattende.

Behandling av nakkesmerter

Kiropraktoren på VITAL Kiropraktorklinikk har mange års erfaring med disse plagene og er primærkontakt på muskel og skjelettplager. Dette betyr at han innehar kunnskap om både diagnostisering og behandling av de fleste nakkeplager. Hos oss legger vi stor innsats i å forsøke å finne årsaken til problemet og ved riktig behandling, ergonomisk veiledning og enkle supplerende øvelser er vårt mål og ønske at våre pasienter skal oppleve gode resultater både på kort- og lang sikt. Hver enkelt individ har sin grunnmur og siden strukturelle endringer, så en individuell behandlingplan er viktig for å møte pasientens ønske. Som kiropraktor og autorisert helsepersonell er vi kompetente og effektive på å bli kvitt symptomer raskt, men vi kan også se på endinger som trolig vil holde kroppen mer funksjonell over tid og hindre tilbakefall. En nedsatt eller dårlig bevegelsesfunksjon i rygg og nervesystemet kan være årsaken til at plagene først kommer og også kommer igjen senere om man ikke ser på grunnmuren til reiseverket. Ved behov kan kiropraktoren henvise til både spesialist og bildeundersøkelse ved behov. VITAL kiropraktorklinikk innehar også et unikt samarbeid med Unillabs Røntgen som gjør at du som pasient vil få røntgen på dagen til en rimligere pris. Dette for at vi skal komme igang med riktig behandling raskest mulig.

Behandling av nakkeplager - kiropraktor oslo

Hva kan man gjøre selv?

En kiropraktor kan hjelpe deg å forebygge nakkesmerter og opprettholde normalfunksjon i rygg og nakke, men man må også selv ta enkle grep for å forhindre tilbakevendende plager i nakke. Eksempler på dette er:

  • Unngå ensidige bevegelser og langvarige, ugunstige stillinger i nakken.
  • Vær fysisk aktiv i minimum 30 minutter hver dag.
  • Oppretthold et godt korthold og pass på Omega 3 og Vitamin D i vintermånedene.
  • Prøv å stresse ned, senke skuldrene og huske å puste dypt noen ganger i løpet av dagen.
  • La en autorisert behandler veilede deg til tips og øvelser som gjelder for nettopp ditt problem. Vi er alle forskjellige og har forskjellige behov når det kommer til vedlikehold.

Kiropraktor i Oslo sentrum

Kontakt med oss skjer enten via telefon 98 12 60 06, post@vitalkk.no eller via hjemmesiden vitalkk.no. Da du finner oss i et tverrfaglig miljø, vil du finne flere terapeuter under samme tak, noe som hjelper behandleren å finne den best mulige løsningen for nettopp ditt problem. Med flere behandlere under samme tak er alle våre terapeuter godt kjent med de ulike kompetansenivåene til de ulike terapeutene og vil raskt kunne se om man responderer som forventet på den begynnende behandling eller om man vil kunne ha nytte av en annen behandlingsform internt eller en tilleggsbehandling for å oppnå de beste resultater raskest mulig.

Dersom du ønsker en konsultasjon eller har videre spørsmål rundt dette temaet, ta kontakt med oss på:

+47 98 12 60 06

post@vitalkk.no

Har du behov for behandling?
Stikkord: , , ,