Behandling under graviditet

by StOlavMads
5 år ago
2870 Views

Under svangerskapet gjennomgår kroppen store forandringer både fysisk og hormonelt. De fysiske endringene sees først og fremst ved den voksende magen og endringene dette fører med seg, mens det er de hormonelle forandringene som klargjør kroppen for fødsel. De vanligste endringene som skjer med kroppen med en voksende mage er at svaien i korsryggen øker samtidig som at krummingen i brystryggen øker, vekten øker i takt med den voksende magen og magemusklene blir strukket lengre. Disse forandringene er med på å gjøre deg mer utsatt for muskel-og skjelettplager under graviditeten. Tall viser at omtrentlig 50% av gravide kvinner vil oppleve muskel-og skjelettplager under svangerskapet. Disse plagene er stort sett helt ufarlige, men kan være svært plagsomme.

De vanligste problemene som oppstår i svangerskapet er:

  • Rygg- og bekkensmerter
  • Bekkenløsning og bekkenlåsning (se videre tekst lenger ned på siden)
  • Smerter mellom skulderbladene
  • Smerter i brystkassen
  • Nakke- og skuldersmerter
  • Hodepine og migrene
  • Smerter i håndledd eller ankler

De generelle rådene som anbefales er at gravide holder seg helt unna smertestillende tabletter under svangerskapet, men ved behov er paracetamol er å foretrekke dersom du føler at du må ta smertestillende. Dette anbefales å gjøre i samråd med fastlege dersom det er behov.

Hos oss på VITAL Kiropraktorklinikk kan vi tilby medikamentfri behandling som kan lindre dine plager. Enten du plages av hodepine, korsryggsmerter eller andre symptomer i listen over, er vi her for å hjelpe deg. Ansatte på klinikken har videre kurser innfor faget og behandlingsteknikkene vil bli tilpasset deg etter hva som er plagen og hvor langt du er kommet i svangerskapet. Behandlingsformene som benyttes er trygg både for deg (som mor) og barnet i magen. De vanligste teknikkene som benyttes her på klinikken under graviditeten er bland annet spesifikk leddkorrigering,  triggerpunktbehandling  og bløtvevsmassasje. Vi har også et godt samarbeid med erfaren fysioterapeut og akupunktør på klinikken som ofte benyttes under svangerskapet.

Kiropraktor under graviditet

Kiropraktisk behandling under graviditet er en trygg og effektiv måte å redusere smerter på. Behandlingsformen vi benytter oss av er tilpasset den gravide kroppen og klinikken har investert i egne utviklede behanlingsbenker til pasienter som er i svangerskapet. Dette så du kan komme til oss helt frem til termin. Behandlingsformen har tidligere også blitt satt i sammenheng med en enklere fødsel med færre komplikasjoner og kortere fødsler. Dette er trolig på grunn av at selve bekkenet skal utvide seg for å gi plass til babyen under fødselen og dermed er det en stor fordel at bekkenet og korsryggen fungerer optimalt. Dette kalles bekkelløsning og kan fort forveksles med bekkenlåsning.

Har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?

Muskel- og skjelettrelaterte plager i et svangerskap skyldes ofte at bekken og rygg får nye påkjenninger, i form av rask vektøkning på forsiden av kroppen, holdningsendringer og hormonforandringer som påvirker kroppen på flere måter. Konsentrasjonen av hormonet relaksin øker i løpet av de første 14 ukene av en graviditet. Relaxin er et hormon som blant annet fører til at muskulatur og leddbånd i kroppen blir mer elastiske. Hvordan ubehaget utvikler seg varierer fra graviditet til graviditet. Enkelte oppsøker kiropraktor tidlig i svangerskapet, andre føler ikke behovet før mot slutten, mens andre igjen ikke føler behovet i det hele tatt.

Bekkenet består av to bevegelige hoftebein og et korsben. Samspillet mellom disse ledd er grunnmuren for en bevegelig korsrygg. Bekkenet er i bruk og bevegelse hele tiden, ikke minst når man går, sitter eller snur seg i sengen. Bekkenløsning er en normal prosess under siste del av en graviditet for at bekkenforbindelsene skal kunne gi etter for å gi barnet nok plass under selve fødselen. Ikke alle gravide har en smertefull bekkenløsning, og oftest oppdager kiropraktoren at det er en bekkenlåsning som skaper plagene.

Når et bekkenledd er låst, må andre ledd og muskler jobbe overtid. Både for mye og for lite bevegelse kan gi smerter, irritasjon på nerver, muskelspenninger og fører til en feilbelastning. Smerten kan sitte bak i bekkenet, foran i symfysen, i lysken, i hoftene, eller kun på en side av bekkenet.

Kiropraktoren på VITAL Kiropraktorklinikk kan med sin mangeårig erfaring fortelle deg om du har en bekkenløsning eller bekkenlåsning, og gi råd om hvilke tiltak du kan iverksette for å få et best mulig svangerskap både på kort og lang sikt ved begge tilfeller. Ta kontakt for en konsultasjon via online booking, på telefon 98 12 60 06 eller per epost: post@vitalkk.no. Vi kan hjelpe deg!

Har du behov for behandling?
Stikkord: , , ,