Stillesitting

by StOlavMads
5 år ago
2626 Views

Stillesitting er negativt for helsen

En kjent overskrift og et kjent tema, men dette fordi det rammer befolkningen i større og større grad enn for bare få år siden. Antall kontorjobber øker, det samme gjør livsstilsykdommer og muskel-, og skjelettplager. Som kiropraktor ser vi en klar sammenheng mellom disse statistikkene, men heldigvis finnes det også en løsning på problemet.

Vi sitter mer enn vi tror

Mange er ikke klar over hvor mye av dagen de tilbringer stillesittende. Målinger viser at voksne nordmenn bruker drøyt 60 prosent av våken tid i ro eller stillesittende. Legg til de timene med søvn så sier det seg selv at vi har ikke mange timene igjen hvor vi faktisk bruker kroppen til det vi er skapt for; nemlig å bevege oss.
Ser vi på hvordan store deler av befolkningen legger opp dagen er det små endringer skal til for å utrede store helsegevinster. Vi står opp, setter oss i bilen til jobb, tar heisen opp til kontoret, setter oss ned foran PCen og kjører hjem igjen. Maten bestiller vi så klart hjem på døra. Samfunnet legger i stor grad opp til en passiv livsførsel og dermed må man se på mulighetene til små endringer i hverdagen som kan endre på dette. Forskning viser at de som har mest å hente er de som beveger seg tilnærmet null, og som begynner å bevege seg litt sammenliknet med de som er meget aktive og øker samme mengde fysisk aktivitet. Forskningen viser oss også at det å bryte opp et stillesittende mønster en gang i timen kan være gunstig for å forebygge både diabetes og hjerte- og karsykdom.

Hva kan jeg gjøre selv

Sett deg mål om hvordan du kan bruke en mindre del av dagen i ro. Lag enkle huskeregler på arbeidsplassen eller hjemme, slik at du husker at du skal ta små avbrekk fra sittingen. De fleste i dag kan registrere sine skritt i løpet av dagen, enten på mobil eller klokke. Dette kan brukes som en indikasjon på hvor mye man beveger seg og som motivasjon for dagens mål. For de fleste er det mange muligheter til å være litt mer aktiv i løpet av dagen. Og det er nettopp det som er løsning; Litt er alltid mer enn ingenting.

  • Reduser tiden foran skjerm
  • Gå eller sykle istedenfor å kjøre bil der det er mulig.
  • Ta en pause og bryt stillesittingen i løpet av dagen og kvelden.
  • Skal du møte noen? Start gjerne møtet med en liten gåtur.
  • Bruk hev- og senkepulter på arbeid og møterom med ståbord.
  • Ta korte ståpauser i møter.
  • Drikk mer vann – ta korte pauser for å hente vann/kaffe.
  • Gå til butikken i stedet for å kjøre.
  • Stå og gå når du prater i telefonen.

Klikk her for å se en skisse laget av VG som forklarer hvordan stillesitting påvirker oss i daglige livet.

Ta kontakt om du ønsker videre veiledning eller behandling av plager før du kommer i gang med den nye livsstilen.

Lykke til!

Har du behov for behandling?
Stikkord: , ,